De maestro

12 Juli, 2012 02:51
Astrid de Jager

Astrid de Jager

Augustus is trouwens ook de maand waarin ik als jonge meid genoot van een spetterende vakantie in een Spaanse badplaats. Voor altijd denk ik bij Spanje aan Sangria, strand en hoofdpijn. No way dat ik mijn dochter ooit daarheen laat gaan.
Andere maanden van mijn leven waren zo belangrijk dat ik de herinnering om praktische redenen al niet zal vergeten. De feestelijke maanden waarin mijn kinderen werden geboren en de maand waarin ik trouwde; ze waren bepalend voor mijn leven. De maanden waarin ik herinnerd word aan een enorm verlies horen trouwens ook bij de aangrijpendste. Al doet het verdriet, vergeten wil je het nooit.

Kapsalon Angeli

Oktober 2010 deed ik iets waarvan ikzelf nog het meest stond te kijken. Ik nam kapsalon Angeli over van mijn schoonvader. Dolblij was ik toen kapper Gerrit de Jager mij tweeëntwintig jaar eerder aannam als leerling kapster. Kapsalon Angeli was min of meer een begrip in Ede en omstreken, en ik was razend leergierig. 'Goed' was voor de piepjonge Astrid niet genoeg. Maar ik was ook erg onzeker. Gerrit was een autoriteit in het kappersvak, vond ik. Daarom wilde ik niet dat hij teleurgesteld raakte in mij. Ik liep enorm op mijn tenen. Had ik een andere baas getroffen, dan had helemaal mis kunnen gaan. Het schrikbeeld van het overspannen jonge meisje dat van ellende afscheid neemt van haar droom, het had mij kunnen overkomen. Gelukkig was Gerrit, met al zijn mensenkennis, mijn baas. Gerrit zag mijn valkuil, dus gaf hij mij verantwoordelijkheid zonder mij te overvragen. De lieve Gerrit deelde complimenten uit als dat nodig was en corrigeerde als ik dat aankon. Met eindeloos geduld en veel aanmoedigingen gaf Gerrit mij zelfvertrouwen en kracht. De onzekerheid verdween. Ik werd een ervaren en vaardige kapster. Bij Gerrit in de zaak werd ik volwassen. En toen werd ik ook nog zijn schoondochter.

Lezen en schrijven

Van 'baas' naar schoonvader, van leerling-kapster naar eerste kapster. En daarna parttime medewerkster met kleine kindjes. Zoiets gaat gelukkig van lieverlee. Het combineren van werk en gezin was bij kapsalon Angeli nooit een probleem. Dat ik de vrouw was van zijn zoon en de moeder van zijn innig geliefde kleinkinderen telde in de salon niet. Gerrit hield alle rollen heel goed uit elkaar. Flexibiliteit gold gewoon voor iedereen. Gerrit vroeg loyaliteit aan zijn medewerkers, maar had daarnaast begrip voor de dubbele last van werkende moeders. Je kunt er niet omheen; met vrouwen kan Gerrit lezen en schrijven.

Riet

De vader van Gerrit begon in 1960 als herenkapper. De naam Angeli kwam van zijn vrouw Annie, zoon Gerrit en dochter Lidy. Toen Gerrit erbij kwam, enige jaren later, werd Angeli een dames- én een herenkapsalon. Gerrit knipte, watergolfde, onduleerde en blondeerde talloze dameshoofden. Maar nog beter was Gerrit in de omgang met vrouwen. Loepzuiver voelde hij aan of het met de dame in de kappersstoel wel goed ging. Hij stelde de juiste vragen, en luisterde aandachtig naar haar antwoord. En daarna gaf hij voorzichtig advies. Over haar kapsel, natuurlijk. En heel stiekem over haar leven. "Wees jezelf. Er zijn al genoeg anderen." Het is Gerrit op het lijf geschreven. Jammer dat het beroep 'kapperspsycholoog' niet bestaat. Want eigenlijk is hij dat. Of misschien moet ik zeggen dat zijn vrouw Riet de echte kapperspsycholoog was. Riet was schoonheidsspecialiste en gastvrouw van Angeli. Met haar warme blik haalde Riet elke kou uit de lucht. Aan Riet heb ik minstens zoveel te danken als aan Gerrit.

ANGELI hairstyling

Toen ik de zaak overnam, in oktober 2010, veranderde ik de naam in ANGELI hairstyling. Je moet immers met je tijd meegaan. Ook van binnen werd alles anders. Wat bleef was Gerrit. Het deed mij goed dat 'de maestro' zelf op de achtergrond nog meedraaide. Net als in mijn jonge jaren gaf zijn instemming mij al die tijd vertrouwen. Zo nu en dan zag ik zijn vermoeidheid. Gerrit is sterk maar het kappersvak is zwaar. Vijftig jaar hard werken laat zijn sporen na.

De maestro

Gerrit de Jager, kapperspsycholoog, is nu achtenzestig. Hoog tijd om meer te genieten van het vrije leven. Na vijftig jaar gaat ANGELI hairstyling verder zonder 'de maestro'. Iedereen die betrokken is bij ANGELI hairstyling weet; zonder Gerrit hadden wij het hier nooit zo

fijn gehad. En ik weet dat ik zonder Gerrit niet was geworden wat ik wilde zijn. Vanaf deze plaats bedanken wij hem met applaus en een diepe buiging.

See you next time!

Ieder die Gerrit nog een keer de hand wil schudden in zijn vertrouwde omgeving is welkom op 4 augustus vanaf 17.00. We stoppen rond 22.00 met feesten. Tenminste, als het aan ons ligt. Maar je weet het maar nooit. Uiteindelijk is Gerrit nog steeds een beetje de baas.

Download onze app

Smart & Simple; zo noemen wij de App van Angeli.
Drie keer tippen op je Apple of Android; met de Smart & Simple App maak je zó je afspraak met Angeli.

Direct online een afspraak maken?