Gelukzalig

21 Mei, 2012 02:40
Astrid de Jager

Astrid de Jager

"Zie je het?" Enthousiast draaide Vera rondjes in de stoel voor de spiegel. Geen twijfel, ik zag het direct. En ik vond het prachtig. Vera is een knappe, verzorgde vrouw. Niet overdreven ijdel. Ze is eerder een sportief dan een supersjiek type. Rond haar dertigste had Vera al behoorlijk veel rimpels. Als ze lachte leek haar vrolijke gezicht op dat van een zeehondje. Het stond haar lief, niemand die zich eraan stoorde. Niemand, behalve Vera zelf. En haar mening was hierin doorslaggevend. Zijzelf is zo'n beetje de belangrijkste persoon in haar leven.

"Lang leve de plastische chirurgie." Stralend zat Vera in de kappersstoel. Niets meer dan een innemend vouwtje in haar wangen links en rechts zag ik, en op haar slapen een klein kraaienpootje. Het resultaat stond daarmee ver weg van een uitdrukkingsloos 'Marijke Helwegen poppekopje'. De ingreep had haar karakteristieke gezicht niet aangetast. Vera was zichzelf gebleven. Om eerlijk te zijn leek ze wel een verbeterde versie van zichzelf. Gek genoeg zette 'de oude Vera' mensen op het verkeerde been. Haar uitstraling matchte niet met haar uiterlijk. Je zag een blijmoedige vrouw met een ouwelijk, iets te zorgelijk gezicht. Hoe sterk je persoonlijkheid ook is, die misvatting doet iets met je. De uitstraling van Vera 2.0 was in overeenstemming.

"Nu wil ik ook een ander kapsel", en dat verwachtte ik al. Voor een veranderingen is zelfvertrouwen nodig. Andersom; een gebrek aan zelfvertrouwen blokkeert je ontwikkeling. 'Alles altijd hetzelfde' lijkt veilig. Op een bepaalde manier is dat ook zo. Anders is spannend. Hoe vervelend je baan, je huis of zelfs je echtgenoot ook is, je weet wat je te wachten staat. Vergelijk het met de route naar huis. Al is die saai, je kent de weg. Om de hoek wacht geen verrassing. Maar nooit zal je weten welke mensen er in die zijstraten wonen. 'Altijd hetzelfde' verruimt je blik niet.

Stilstand en ontwikkeling gaan niet samen. Als je daar blij mee bent, dan is dat goed. Maar misschien ben je stiekem toch niet helemaal tevreden. Begin met het simpelste dat je kunt doen; verander je uiterlijk. Dat hoeft niet zo serieus als Vera heeft gedaan. Een kleine aanpassing kan al veel doen. Een korter kapsel geeft je een andere gestalte. Met een goede zijscheiding kun je een iets scheve neus optisch recht zetten. Een andere haarkleur kan de tint van je huid doen opleven. En daarmee is de belangrijkste stap gezet: de eerste.

Van zelfvertrouwen naar jezelf zijn; een gelukzalig doel. Is het overdreven ijdelheid om gebruik te maken van de chirurgische voorzieningen die er zijn? Ik vind van niet. Cosmetische ingrepen worden ongemerkt her en der al toegepast. Voor wie dat wil is er huidtherapie, orthodontie of lasertechniek . Niks overdreven ijdelheid. Gerstekorrels moeten verwijderd worden uit het gezicht, scheve tanden zijn niet mooi en met gelaserde ogen heb je geen bril meer nodig. Dat leeft allemaal veel lekkerder.

Vera is gelukkiger omdat het gezicht in de spiegel past bij hoe ze zich voelt. Daarmee lijkt ze meer op wie ze is. Haar zelfvertrouwen kreeg een boost. En zelfvertrouwen, dat weten we best, opent deuren. De structuur van het haar van Vera is dun en fijn. Als je erin knijpt heb je vrijwel niets in je handen. Vera koos doorgaans voor een veilig halflang kapsel. Het opgepimpte zelfvertrouwen geeft haar het lef om iets anders te proberen. Maar wat past bij Vera? Lekker kort is geen optie. Vera heeft niets met 'lekker kort'. Bovendien is het haar te dun en te fijn. Ik stel extensions voor. En dan geen haarverlenging, waar we altijd aan denken bij extensions, maar volume. Volumizers noemen we dat tegenwoordig. Een heerlijke volle bos met haar. Veel haar. Vera aarzelt, en daar moet ze om lachen. 'Van mij hoef je niks. Ik vond je altijd al mooi. Maar het zou je supergoed staan', zeg ik haar. Ik geef een lok mee naar huis. Om naar te kijken. En alvast een beetje mee te spelen. Vrouwen zijn ook meisjes.

De volgende dag al heb ik haar aan de telefoon. Vera wil heeft opnieuw besloten te gaan lijken op wie ze is. Een doorsnee vrouw is ze niet, wel een sprankelende meid met lef. Niet piepjong, maar zeker niet ouder dan haar leeftijd. Geen sexy stoeipoes, wel de aantrekkelijke classy lady. MetVolumizers van Balmain heeft Vera het kapsel dat bij haar past. Haar uitstraling zal matchen met haar karakter. We maken een afspraak om het idee te bespreken. Ik ben blij voor haar, omdat ik denk dat een perfect kapsel het zelfvertrouwen van Vera nog meer goed doet. Mijn missie als kapster is eenvoudig uit te leggen: mensen mooi maken zodat ze zichzelf zijn. Dat geeft hen zelfvertrouwen. En uiteindelijk heeft de hele wereld daar plezier van.

See you next time!

Download onze app

Smart & Simple; zo noemen wij de App van Angeli.
Drie keer tippen op je Apple of Android; met de Smart & Simple App maak je zó je afspraak met Angeli.

Direct online een afspraak maken?