Koopplezier

28 Oktober, 2015 05:34
Astrid de Jager
Astrid de Jager

Ik heb geen hobby’s. Dat komt omdat ik twee kapsalons, twee kinderen, één man en sinds kort ook een hond heb. Mocht u medelijden met mij hebben; ik heb een substituut: ik shop graag. Daarin ben ik niet erg kieskeurig. Ik beleef evenveel extatische koopminuten bij het schap met de ontbijtkoek in mijn eigen Albert Heijn als bij een hippiekraampje met gehaakte mutsjes op Ibiza. Maar wat koop ik nu eigenlijk, vraag ik mij weleens af. De ontbijtkoek? Het mutsje? Of de façade?

Mijn verlangen tot bezitten begint bij het bekijken, lieve lezers, en nu voel ik mij bijkans een man. Daarna begint het betasten en het besnuffelen, do I need to say more? Mijn koopplezier verdampt bij een morsige verpakking of als ik aanvoel dat het product voor tien cent per uur is vervaardigd door een huilend plattelandsmeisje in een donkere schuur, ergens ver weg. Ik heb dus kennelijk een zwak voor spullen die zonder tranen zijn gemaakt; het Ibiza-mutsje. Of dan tenminste met enige zorg zijn samengesteld; biologische ontbijtkoek met honing en noten. Of met verstand van het vrouwelijke lichaam; jurkjes van Sfeer en Meer en Le Ballon. Misschien leg ik inderdaad geld neer voor de façade, de merkbeleving. Maar door kwaliteit te kopen hoop ik mee te werken aan ‘de goede zaak’.

In mijn kledingkast ligt een bloesje van een voordelige winkelketen. Best leuk, de blauwe kleur past bij elke jeans. Maar op één of andere manier wil het maar niet deugen. ’t Kreukt. De pasvorm is slecht. Het ruikt hardnekkig naar fabriek. In bijna dezelfde kleur heb ik een truitje ter waarde van de weekendboodschappen. Een ribje uit mijn lijf, maar na elke wasbeurt zit het mij weer als gegoten. En het is gemaakt door een heuse coupeuse tegen een echt salaris in een atelier met een raam. Verander ik daarmee de wereld? Haal ik onrecht uit de samenleving? Waarschijnlijk niet, maar het is ’t proberen wel waard. Op mijn eigen, bescheiden manier streef ik ernaar ‘het goede’ te doen. Dat doe ik op gevoel. Goedkoop zit niet lekker, ruikt vreemd en smaakt raar. Het is gemaakt met achteloosheid of met tegenzin, en daar werk ik liever niet aan mee. Kiezen voor kwaliteit is daartegen de enige bescherming.

See you next time!

Download onze app

Smart & Simple; zo noemen wij de App van Angeli.
Drie keer tippen op je Apple of Android; met de Smart & Simple App maak je zó je afspraak met Angeli.

Direct online een afspraak maken?