Mode en ambities

2 Januari, 2012 01:47
Astrid de Jager

Astrid de Jager

De ballen en de lichtslingers zijn opgeruimd. De vuurwerkresten aangeveegd. Een nieuw jaar voelt alsof je een kans krijgt om het allemaal nog een keer te doen. Maar dan beter. Dat hoeft nog niet direct. Januari is een maand om langzaam aan het idee te wennen. Don't worry, ook in februari mag je nog kalm aan doen. Dit is de maand waarin de plannen langzaam, heel langzaam, toegepast worden. In maart moet het gebeurd zijn. Zo is het elk jaar, maar 2012 lijkt meer dan ooit het jaar van ambities.

In het begin zijn ze is nog spannend, die ambities en voornemens. 'In 2012 heb ik een topbaan.' 'In het voorjaar tien kilo eraf.' 'Stoppen met de pil en in de zomer zwanger zijn'. Van mij mag het. Maar ambities zijn soms niet realistisch. Waarom niet vijf kilo in plaats van tien, denk ik dan. En waarom niet "gewoon een betere baan", of voorzichtige plannen maken voor een toekomstig gezinnetje in plaats van zo'n babyproject? Drie keer per week naar de sportschool? Fietsen op een fiets zonder banden is supersaai, dus begin maar met één keer per week. Dat lijkt mij eerlijk gezegd een stuk gezonder voor jezelf.

Zoals ik al zei, van mij mag het. En het is ook helemaal niet verkeerd om onszelf van tijd tot tijd te verbeteren. Want daar komen ze natuurlijk vandaan, die ambities. Ze zijn bedoeld om ons verder te brengen op de maatschappelijke ladder. Heb jij er ook zo'n last van? Ben jij ook besmet met ambities? Troost je, je kunt er niets aan doen. In 2012 zijn we er allemaal extra gevoelig voor. Het lijkt alsof we collectief vinden dat we gefaald hebben, en dat alleen ambities ons nog kunnen redden. Maar er bestaan ambities en er bestaan teleurstellingen. Volgens mij gaan die hand in hand. Zoals je soms een ongelukkige tweeling ziet worstelen. Hoe hoger de één vliegt, hoe dieper de ander valt. En het resultaat is voor niemand leuk. Ambities kunnen je dus behoorlijk tot last zijn. Als je ze niet haalt, bijvoorbeeld.

Ambitieus en vernieuwend. Die woorden kwamen bij mij op toen ik de foto's en filmpjes van de haartrend voor 2012 zag. Vernieuwend omdat eigenlijk alles kan en mag, als het maar minimalistisch is. Een paardenstaart is minimalistisch en dus hot. Net als de knot en de vlecht. Perfect hoeft het allemaal niet te zijn, een zogenaamde rommelvlecht is het dit jaar helemaal. Lang sluik haar is ook minimalistisch, en hoe mooi kan dat niet zijn? Vooral als het verzorgd en gezond is. Ook de kleuren zijn basic. Je ziet het, maar het valt niet op. Het minimalisme vind je trouwens terug in alle haarlengtes. Lang, halflang en kort: de toverwoorden zijn "I don't care". Of eigenlijk: "I do care, but I pretend that I don't."

Basic en minimalistisch is natuurlijk prachtig, net als de koele kleuren en de pretentieloze coupes. Zolang het maar niet lijkt alsof je uren voor de spiegel stond is het goed. Voor mij is deze haartrend ook ambitieus vanwege de boodschap die erachter zit. Het is een boodschap die momenteel het hele modebeeld bepaalt, en die weinig ruimte laat voor iets anders. De boodschap is dat we ons in deze moeilijke tijden ingetogen moeten gedragen. Dat het nu even niet gaat om hoe we eruit zien, omdat we serieuzere zaken te doen hebben. Streven naar persoonlijke verbetering, namelijk. En die persoonlijke verbetering zal uiteindelijk leiden tot een betere wereld. Basic en minimalistisch hoort daarbij. Maar wat mij betreft is het ook allemaal een beetje misleidend. Zolang we nog volop consumeren zijn we helemaal niet minimalistisch en basic. Minimalisme kost tijd. Een basic uiterlijk red je niet in twee minuten. We doen alleen alsof. En met 'doen alsof' verbeteren we de wereld niet.

We leven niet in de meest rooskeurigste tijden ooit. En zoals dat altijd gaat, sluit de mode daar bij aan. Maar hoe mooi ik de ingetogenheid van dit modebeeld ook vind, ik knap er niet van op. Zelfs word ik er wat droevig van. Veel liever leg ik het accent op individualistisch. Soms is dat inderdaad een ingetogen kapsel, omdat de persoonlijkheid van man of vrouw voor de spiegel daar helemaal bij past. Minder is dan meer, en dat kan schitterend zijn. Maar ik ken zoveel extraverte, sprankelende mannen en vrouwen die het helemaal niet moeten hebben van een minimalistisch kapsel. Gedurfde kleuren, speelse lange lokken en haarstukjes staan hen super, en dat dragen zij uit met vrolijkheid. Mode en ambities lijken op elkaar. Nooit mag het opgelegd of aangepraat worden, dus laat los wat niet bij je past. Als het matcht met wie je bent maakt het van jou een blij mens. En van blije mensen knappen we allemaal op.

See you next time!

Download onze app

Smart & Simple; zo noemen wij de App van Angeli.
Drie keer tippen op je Apple of Android; met de Smart & Simple App maak je zó je afspraak met Angeli.

Direct online een afspraak maken?