Niets moet

26 Maart, 2012 02:30
Astrid de Jager

Astrid de Jager

Hoe zouden we leven als we niets meer moeten? Ons leven bestaat uit 'moeten'. We moeten een baan, een gezin en een sociaal leven. Uitgaan, vrienden bezoeken, weekendjes weg en lange vakanties. We moeten lekker en verantwoord koken en voor de zieke buurvrouw zorgen. We moeten naar de schoonheidsspecialiste, de sportschool en de zonnebank. Het is immers bijna zomer, en dan moeten we strak, slank en bruin zijn. Ben jij nog niet uitgeput van al dat 'moeten'?

'Niets moet'. Als we die twee woorden eens op onze badkamerspiegel schreven. Okay; eten, slapen, werken en voor de kinderen zorgen. Wassen, plassen, tandenpoetsen. Deze dingen kun je maar beter niet te vaak overslaan. Maar hoeveel procent van jouw 'moet'-lijst kan er eigenlijk best af? Ikzelf ben bezig met een inventarisatie van de mijne. En het is alsof ik een linnenkast met beddengoed uitmest. Veel van mijn 'moet'-lijst is gesneuveld. Dagelijks epileren, bijvoorbeeld. Jaren van mijn leven besteedde ik aan De Volmaakte Wenkbrauwen. Tevergeefs, want wenkbrauwvolmaaktheid bestaat niet en de mijne zijn van huis uit nogal eigenzinnig. Nooit heeft er iemand gezegd: "Ja, leuke meid hoor, die Astrid. Maar ja, haar wenkbrauwen hè? Vooral die de linker." Of bij de veronderstelde noodzaak om zelf een chocoladetaart te bakken: "Gezellig was het bij Astrid. Jammer dat ze de chocoladetaart niet zelf heeft gebakken". Weet je wel hoe moeilijk het is een chocoladetaart te bakken? Voor nog geen acht euro koop je bij Albert Heijn de perfecte chocoladetaart. Nog iets dat van mijn 'moet'-lijst verdween: om de dag de planten water geven. Eén plant benoemde ik tot mijn graadmeter. Als die gaat hangen, krijgt iedereen water. Eerder niet. Goed, ik ga wat vaker naar het tuincentrum. Maar hoe leuk is dat niet?

Ik ben niet de enige die moe is van het 'moeten'. Mijn vriendinnen hebben last van 'moet-moeheid', en in de salon hoor ik het ook. "Moet ik dan met deze coupe elke zes weken terugkomen?" Nee hoor, denk ik dan. Zes weken is inderdaad het mooist. Maar als jij je goed voelt bij zeven of acht, dan is het toch ook goed? Wat kapsels betreft mag het 'moeten' er van mij helemaal af. En alsof het in de lucht hangt; de haartrend zomer 2012 heet 'Energy'. En 'Energy' past volkomen bij het 'niet moeten'. Ofwel: 'moeten' is zó 2011.

In het nieuwe seizoen, zomer en voorjaar 2012, ga je uit van het kapsel dat je van nature hebt. Dus heb je stijl haar, laat het dan vooral stijl en doe daar wat mee. Weerbarstige krullen? Geef ze de vrijheid, leg ze niet aan banden. Halflang haar knip je niet af, tenzij je dat zelf graag wilt. En bevalt je korte 'tomboy' look? Fijn, dat blijft dan zo. Dan zijn we het daar over eens. Binnen de perken van je eigen unieke haar zoeken we naar de volmaakte kleur of coupe. De coupe moet passen bij de natuurlijke textuur van het haar én bij jouw karakter. Voor de kleur wijken we niet teveel af van de ondertoon van je huid. En weet je wat eigenaardig is? Het haar dat je van nature hebt past meestal helemaal bij wie je bent. Bij je karakter dus. Kijk naar je haar en wees wie je bent. Zo eenvoudig kan het leven zijn.

Maar wat is de volmaakte kleur of coupe als volmaaktheid niet bestaat, vraag je je misschien af. Voor mij is dat wanneer coupe, kleur en persoonlijkheid met elkaar in overeenstemming zijn. Het avontuurlijke meisje, lichtbruine ogen en asbruine haren met een stevige slag erin, is van zichzelf al supermooi. Zij krijgt de prachtigste diepkastanjebruine kleur die je ooit zag, en een coupe waar de net-niet krullen volledig de vrijheid krijgen. Precies zoals zij is. De carrièrevrouw met het dikke, blonde bos krijgt een kapsel waarmee ze 's ochtends zo klaar is. De kleur blond wordt koel en sophisticated, niemand kan om haar heen. Reuze handig in het zakenleven, nietwaar? En de sportieve, dynamische gymjuf met het korte, muisgrijze kapsel geven we een speels pittige coupe in een niet te opvallende kleur. 's Ochtends even met de handen droogschudden en klaar is de gymjuf. Zie je? Voorjaar 2012 gaan we uit van jou. En binnen de perken zijn de mogelijkheden onbeperkt. Zolang we het 'moeten' maar loslaten. Daar krijg je bergen energie van.

Als niks meer echt moet, mag dan alles? Als het gaat om het normale leven, dan lijkt mij dat wat onhandig. Gelukkig ben ik kapster, geen politievrouw of rechter. Wat kapsels betreft vind ik zelf dat alles altijd mag. Na bijna vijfentwintig jaar knippen kan ik zeggen dat elke vrouw mooi en uniek is. Elke man trouwens ook. Van schoonheid krijgt iedereen een goed humeur, dus benadruk ik met liefde de meest aantrekkelijke kanten van ieder mens. "Ik wil mijn haar graag dieppaars", zou iemand kunnen zeggen. En ik weet dan; haar gezicht gaat daar niet blij van kijken. Ik probeer de vrouw voor de spiegel daarvan te overtuigen en leg alternatieven voor. Als ze blijft bij haar keuze voor dieppaars haar, dan maak ik voor haar de mooiste kleur paars van het kleurenpalet. Zodat ze evengoed gelukkig de salon verlaat. Want misschien staat het op haar badkamerspiegel: 'Niets moet'.

See you next time!

Download onze app

Smart & Simple; zo noemen wij de App van Angeli.
Drie keer tippen op je Apple of Android; met de Smart & Simple App maak je zó je afspraak met Angeli.

Direct online een afspraak maken?